Zorg

Verbindende stad

Begroting vs Realisatie

Begroot Realisatie

Opgave van de stad

Verbindende stad

Hilversum wil bijdragen aan een gezonde en sociale samenleving voor alle inwoners. Samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties wordt gewerkt aan sterke sociale buurten. Mensen voelen zich meer verbonden met hun buurt en leefomgeving. Buurtenbeleid is er op gericht om verbondenheid, welzijn en preventie te versterken, met name voor mensen die het nodig hebben. Daarbij werken we vanuit het principe van positieve gezondheid. Door meer ondersteuning dichtbij te organiseren, is contact maken laagdrempelig en versterken we de zelfredzaamheid en bestrijden we de eenzaamheid van mensen. Wijkcentra hebben een brede functie en in iedere wijk waar daar behoefte aan is, is dan ook een wijkcentrum. Hier kan men niet alleen terecht voor ondersteuning, maar er is ook gelegenheid voor ontspanning. De buurt bepaalt de programmering en daar waar nodig biedt de gemeente ondersteuning. Ondersteuning bieden we ook aan mantelzorgers, als vraagbaak, maar ook om richting te geven wanneer er specialistische hulp nodig is.

De inzet voor vrijwilligerswerk is aanzienlijk lager ten opzichte van vorig jaar. Door de beperkende coronamaatregelen zijn veel activiteiten waarvoor vrijwilligers worden ingezet stil komen te liggen waardoor vrijwilligerswerk moeilijker of onmogelijk was. Tegelijkertijd zijn tijdens de coronapandemie nieuwe vrijwilligersinitiatieven ontstaan.

De waardering van inwoners over het sociaal vangnet laat ten opzichte van 2019 een toename zien van 51% naar 55% in 2020. Bekend is dat het gevoel van saamhorigheid en elkaar helpen met knelpunten met name tijdens de 1 e golf duidelijk toenam in Hilversum. De streefwaarde van 60% is vooralsnog te ambitieus. De toename van de saamhorigheid is ook duidelijk terug te zien in de toename van het percentage inwoners dat zich heeft ingezet voor de buren in een zorgwekkende situatie.

Volksgezondheid wordt 1x in de 4 jaar gemonitord door de GGD. Hierdoor zijn er niet jaarlijks grote verschillen zichtbaar. De monitor jeugd is in 2020 gepubliceerd. Hierin zijn vragen anders dan de indicator. Zo wordt er aan de jongeren zelf gevraagd wat zij van hun gewicht vinden. Er wordt niet meer gemeten welk percentage daadwerkelijk te zwaar of te licht is.

Ambities

  • Samenkracht en burgerparticipatie
  • Volksgezondheid
Deze pagina is gebouwd op 06/14/2021 10:06:46 met de export van 06/14/2021 09:53:31