Verbindende stad

Samenkracht en burgerparticipatie

2.1.1. Samenkracht en burgerparticipatie

Stimuleren om meer voor elkaar te betekenen via sterke veerkrachtige netwerken in de wijken. Versterken van het zelfsturend vermogen van buurtnetwerken en de samenwerking met vrijwilligers.

Activiteiten

Uitvoering geven aan Agenda Wmo Welzijn, door passend bij de wijk de algemene voorzieningen, sociaal werk, samenwerking op gebied van vrijwilligerswerk en herkenbare ontmoetingscentra te versterken en eenzaamheid te voorkomen.

Verbinden van de ontwikkelingen binnen zorg, welzijn en buurten door samenwerking tussen de toegang van het Sociaal Plein en de (maatschappelijke) organisaties in de buurt en wijk, met betrekking tot (hulp)vragen van inwoners.

Opstellen van integrale wijkanalyses.

Op basis van wijkanalyses continu kansen en problemen in de wijk identificeren en evalueren met inwoners en partners.

Verbinding zoeken met bestaande netwerken in de stad, zoals kerken en verenigingen op het gebied van ontspanning, sport, welzijn en cultuur.

Vaststellen en uitvoeren van het actieplan eenzaamheid

Verkennen van de mogelijkheden op het vlak van inclusief beleid

  • LHBTI+ gemeenschap ondersteunen en faciliteren;
  • VN-verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap verkennen;
  • Vaststellen agenda lokale inclusie

Ontwikkelen van een platform om kennis en informatie toegankelijk te maken en uitwisseling te faciliteren.

Toelichting op activiteiten

Voor de integrale wijkanalyses is al veel voorbereidend werk gedaan, maar deze zijn nog niet volledig opgesteld. De wijkanalyses zijn nog niet op de juiste manier geformuleerd. Door de coronapandemie hebben andere onderwerpen prioriteit moeten krijgen en was het niet mogelijk om de gesprekken over de wijkanalyses te voeren met de betrokkenen.
Wel zijn we blijven werken met de prioritaire thema’s die spelen die in wijk, zoals ze in de wijkanalyses 2018 zijn opgenomen. Hierdoor kunnen wij continu kansen en problemen in de wijk blijven identificeren en evalueren met inwoners en partners.

Er is dit jaar vooral gewerkt aan de doorontwikkeling van het “integraal sturingsconcept” waarbij ook de buurt coördinatoren inhoudelijk zijn aangehaakt door middel van deskundigheidsbevordering. Met Versa vonden de jaarlijkse (3) gesprekken plaats waarbij ook de verantwoordelijke wijkwethouder aanwezig was.

Veel buurtnetwerken zijn in tact gebleven en hebben hun werk digitaal of met inachtneming van de coronamaatregelen, doorgezet in samenwerking met de gemeente. Door de coronapandemie zijn er ook nieuwe netwerken/initiatieven ontstaan, zoals bijvoorbeeld de buurtouders in Zuidwest, die enkele avonden rond de jaarwisseling op straat in Kerkelanden hebben gesurveilleerd.

In 2020 is het actieplan eenzaamheid vastgesteld. Hier is een communicatieplan uit voortgekomen dat in oktober is gestart. Ook is het suïcide preventieplan opgesteld waarin een signaleringsfunctie is opgenomen. In de uitvoering zijn het actieplan eenzaamheid en het suïcide preventieplan aan elkaar gekoppeld.

Door de coronapandemie was er het afgelopen jaar veelvuldig contact met maatschappelijke organisaties. Met bijvoorbeeld moskeeën is er aanzienlijk meer contact geweest over het effect van het virus binnen deze gemeenschap en over (on)mogelijkheden in deze moeilijke tijd. De religieuze gemeenschappen van Hilversum spelen in de buurten een positieve, en ondersteunende rol. Met wijkgericht werken willen wij als gemeente ruimte geven aan initiatieven vanuit de samenleving. In dat licht is in 2020 het gesprek gestart over een eventuele samenwerking met het bewonersinitiatief (platform) “Hilversummers.nl”.

Financiële analyse

Bedragen x € 1.000 (- = voordeel, zonder teken = nadeel)

Lasten

Baten

Saldo

Begroting na wijziging

10.380

-492

9.888

Realisatie

10.273

-700

9.573

Verschil (realisatie t.o.v. gewijzigde begroting)

-107

-208

-315

Het stimuleren om meer voor elkaar te betekenen via sterke veerkrachtige netwerken in de wijken en het versterken van het zelfsturend vermogen van buurtnetwerken en de samenwerking met vrijwilligers heeft plaatsgevonden binnen de gestelde financiële kaders.

De raad wordt voorgesteld € 55.000 buurtbudget over te hevelen naar 2021 ten behoeve van de bewonersvisie “van 80% stoep naar 80% groen”. Het participatieproces en daarmee de uitvoering heeft door de huidige Covid-19 situatie vertraging opgelopen.

Deze pagina is gebouwd op 06/14/2021 10:06:46 met de export van 06/14/2021 09:53:31