Duurzame stad

Openbaar groen en (openlucht) recreatie

1.4.2. Openbaar groen en (openlucht) recreatie

Hilversum is een groene stad, omringd door prachtige natuur- en recreatiegebieden. De gemeente heeft het doel de hoeveelheid binnenstedelijk groen op peil te houden en op plekken te vergroten. Er ligt ook een sterke nadruk op het vergroten van de biodiversiteit en het klimaatadaptief maken van de stad. Groeninitiatieven uit de buurten blijven toenemen. De gemeente stimuleert deze betrokkenheid en biedt waar nodig begeleiding aan inwoners met groene plannen. Het GNR blijft zorg dragen voor de natuurgebieden.

Activiteiten

Stimuleren en ondersteunen van groenbeheer en onderhoud in buurten.

Voortzetten project Impuls Groen in het centrum.

Actief deelnemen aan het GNR om ook in de toekomst de natuur en recreatiewaarden in natuurgebieden te vergroten en ontwikkelen.

Onderhouden van verschillende groenniveaus en daarbij altijd streven naar participatie uit wijken en buurten.

Starten met het uitwerken van beleid met betrekking tot biodiversiteit, natuurinclusief bouwen en klimaatadaptatie.

In kaart brengen van de biodiversiteit in de wijken.

Toelichting op activiteiten

Voor onderhoud van het groen is in 2020 ingezet op de participatie uit de wijken en buurten. Naast het inplanten van boomspiegels, het aanleggen van geveltuintjes en het aanbrengen van hanging baskets zijn er verschillende initiatieven met bewoners gerealiseerd. In de Goudriaanstraat zijn bijvoorbeeld bloembakken, groen en bankjes geplaatst die door de bewoners worden onderhouden en in het centrum zijn geraniumzuilen door winkeliers geplaatst.

Dit jaar is er ook begonnen met het opstellen van beleid voor natuurinclusief bouwen. Bij het natuurinclusief bouwen wordt een ecologische stadskaart ontwikkeld en een ecologische kansenkaart gemaakt. In dit beleidsplan komen de maatregelen te staan die kunnen worden genomen bij verbouwen of nieuwbouw van gebouwen. In 2021 zal de raad hierover worden geïnformeerd door middel van een raadsinformatiebrief.

De biodiversiteit in de wijken is ook in kaart gebracht, met name de zogenaamde gebouwbewonende soorten, zoals de huismus, vleermuis en gierzwaluw. Hierbij is geïnventariseerd welke diersoorten gebonden zijn aan gebouwen in Hilversum.

Financiële analyse

Bedragen x € 1.000 (- = voordeel, zonder teken = nadeel)

Lasten

Baten

Saldo

Begroting na wijziging

6.708

-280

6.428

Realisatie

6.850

-305

6.545

Verschil (realisatie t.o.v. gewijzigde begroting)

142

-25

117

Het onderhouden van groen in de openbare ruimte heeft binnen de gestelde financiële kaders plaatsgevonden.

Deze pagina is gebouwd op 06/14/2021 10:06:46 met de export van 06/14/2021 09:53:31