Wonen en leven

Duurzame stad

Begroting vs Realisatie

Begroot Realisatie

Opgave van de stad

Duurzame stad

Hilversum is al een groene gemeente maar staat voor een grote uitdaging om in de komende jaren nog groener te worden. In letterlijke zin betekent dat groener door het beschermen en uitbreiden van het groen dat de gemeente rijk is. Klimaatadaptatie en biodiversiteit zijn hierbij belangrijke thema’s. In figuurlijke zin heeft dat betrekking op de duurzaamheidsopgave waar we als gemeente voor staan. We versnellen de energietransitie om uiterlijk in 2040 afscheid te nemen van het aardgas. Deze grote klus klaart de gemeente niet alleen. Alle inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en instellingen zijn hierbij nodig. Daarom beginnen we nu met het opstellen van een planning waarin staat hoe en wanneer we de wijken aanpakken. De gemeente geeft het goede voorbeeld door snel grote stappen te zetten in het klimaatneutraal maken van de eigen organisatie.

Er was meer huishoudelijk afval in 2020, door onder andere meer thuiswerken en meer bezoek aan de afvalbrengstations (zolder opruimen, tuin opknappen etc.). Dat past in het landelijke beeld. Daarnaast hebben we te maken gekregen met een aanzienlijke toename van bijplaatsingen / dumpingen bij containers en in de openbare ruimte. Ook de inzet van vrijwilligers (inzameling van oud papier) stond onder spanning. Veel verenigingen trokken zich (tijdelijk) terug, waardoor de inzameling geheel bij de GAD kwam te liggen.

Het percentage hernieuwbare energie ligt hoger dan hernieuwbare elektriciteit, omdat hernieuwbare energie het totaal (de optelsom) is van alle elektriciteit, biobrandstof en warmte (gedeeld door het verbruik).  

Ambities

  • Duurzaamheid en milieubeheer
  • Openbaar groen en (openlucht) recreatie
  • Riolering
  • Afval
  • Economische havens en waterwegen
Deze pagina is gebouwd op 06/14/2021 10:06:46 met de export van 06/14/2021 09:53:31