Levendige stad

Cultureel erfgoed

1.2.5. Cultureel erfgoed

Cultureel erfgoed heeft een verbindende werking in Hilversum vanuit ruimtelijk, sociaal en maatschappelijk perspectief. Als één van de identiteitsdragers van de stad draagt het in belangrijke mate bij aan de kwaliteit van de leefomgeving. De gemeente heeft een regierol bij het beschermen, behouden en versterken van de verbindende werking van het cultureel erfgoed. Samen met de eigenaren van de monumenten wordt voor een toekomstbestendige voorraad gezorgd. Toekomstbestendig betekent ook dat er ruimte moet zijn voor de transformatie van monumenten.

Activiteiten

Positioneren van Hilversum als Tuinstad van de 21e eeuw aan de hand van gesprekken met partners in de stad aan de erfgoedtafels en een beleidsagenda.

Beschermen en behouden van het volledige cultureel erfgoed in Hilversum, met in 2020 specifieke aandacht voor:

  • Erfgoed van na 1965
  • Postcodegebied 1221
  • Kerken
  • Beschermde stadsgezichten.

Positioneren cultureel erfgoed bij ruimtelijke opgaven.

Duurzaam transformeren van rijksbeschermde stadsgezichten.

Ondersteunen van eigenaren van monumenten met adviesexpertise en financiële instrumenten.

Uitvoeren van het convenant Zonnestraal en de waarde voor inwoners en bezoekers vergroten.

Toelichting op activiteiten

Met de opzet van de erfgoedgesprekken (erfgoedtafels) is het Hilversumse erfgoed netwerk en samenwerking tussen organisaties versterkt. Er zijn diverse projecten geïnitieerd, zo is er een digitaal erfgoedhuis opgezet in samenwerking met stichting Steengoed Erfgoed. Inmiddels heeft het digitale erfgoedhuis de website Steengoederfgoed in de lucht. Naast een digitaal erfgoedhuis werken er organisaties al enkele jaren aan een fysiek erfgoedhuis. Voor het fysieke erfgoedhuis hebben de organisaties (trekker Albertus Perk) o.a. een projectplan opgesteld. De gemeente heeft de opstart ondersteund.

De bescherming van het erfgoed van na 1965 is niet verder opgepakt omdat er onvoldoende budget beschikbaar was. Voor het erfgoed in het postcodegebied 1221 zijn de aanwijzingen bij de eerste 5 ontwikkellocaties uitgevoerd. Voor het religieus erfgoed is in 2020 een rijksbijdrage toegekend om een Routekaart Religieus Erfgoed te ontwikkelen in samenwerking met de eigenaren, erfgoedorganisaties en inwoners.

Er is structureel aandacht voor de verduurzaming en instandhouding van de rijksbeschermde stadsgezichten en monumenten. Op regionaal niveau is de verduurzaming gebiedsgericht benaderd, onder meer met het ontwikkelen van tools voor villa en arbeiderswoning in samenwerking met bureau Groene Grachten.

Het convenant Zonnestraal voorziet in het initiatief van de eigenaar om een toekomstvisie en een bestemmingsplan voor Zonnestraal op te stellen. Daar is de eigenaar in 2020 niet aan toe gekomen. Wel is het Dresselhuyspaviljoen gereed gekomen. Bij dit duurzaam gerestaureerde paviljoen is een warmtepomp toegepast. Voor de beleefbaarheid en bekendheid van Zonnestraal is ook een app ontwikkeld. Aan de hand van deze app kan men een fietstocht volgen door Hilversum waarbij het verhaal van de Diamantindustrie wordt verteld.

Financiële analyse

Bedragen x € 1.000 (- = voordeel, zonder teken = nadeel)

Lasten

Baten

Saldo

Begroting na wijziging

865

-104

761

Realisatie

692

-52

640

Verschil (realisatie t.o.v. gewijzigde begroting)

-173

52

-121

De lasten voor het cultureel erfgoed zijn lager dan begroot door enerzijds minder uitgaven aan restauratiesubsidies en anderzijds een vertraging in het inrichten van de museumkamer en bezoekerscentrum bij Zonnestraal. Ook heeft het opstellen van de routekaart religieus erfgoed vertraging opgelopen en is nu voorzien in 2021. Hiervoor is een overheveling voorgesteld aan de raad van € 50.000.

Deze pagina is gebouwd op 06/14/2021 10:06:46 met de export van 06/14/2021 09:53:31