Bestuur

Veilige stad

Begroting vs Realisatie

Begroot Realisatie

Opgave van de stad

Veilige stad

We werken aan een leefbare en veilige stad met betrokken inwoners. Een veilig Hilversum is ook een voorwaarde voor een levendig Hilversum. Een veilig Hilversum vraagt een integrale aanpak met betrekking tot criminaliteit, overlast en onveilige situaties. Hiervoor zetten we in op preventie, signalering, interventie en handhaving. We sturen aan op voldoende capaciteit binnen de organisatie en op een goede samenwerking met de veiligheidspartners. Hierbij hebben we oog voor de kostenbeheersing van de Veiligheidsregio.

Voor de indicatoren over het veiligheidsgevoel geldt dat deze in de afgelopen jaren stijgende zijn.
Inwoners voelen zich de laatste jaren steeds veiliger in hun eigen buurt: 2020 is tot nu toe het hoogste percentage. Over de afgelopen jaren is voor deze indicator een (licht) stijgende lijn te zien; van 85% in 2016 naar 87% over 2020.
’s Avonds in het centrum voelen inwoners zich ook veiliger, boven de streefwaarde van 80% zelfs. De laatste jaren zien we dit percentage oplopen van 76% in 2016 naar een stabiel percentage rond de 82%-83% in de afgelopen jaren. Er kwam in 2020 een opvallend hoog percentage naar het centrum ’s avonds, ondanks de beperkte mogelijkheden van bv. restaurants. Vanwege de aanwezigheid van toezicht (wijkagent en handhavers) in het centrum en de wijken, voelen inwoners zich mogelijk nog veiliger.

Bureau Halt heeft in 2020 55 jongeren doorverwezen gekregen van de politie en andere ketenpartners. De verklaring voor dit lage aantal ligt enerzijds in de corona-situatie van dit jaar, waarin de politie zich voornamelijk heeft gericht op de werkzaamheden omtrent de corona-maatregelen. Tevens geeft bureau Halt aan dat wanneer er meer inzet wordt gepleegd op preventief beleid, het aantal doorverwijzingen stijgt. Gemeente Hilversum is in gesprek met Bureau Halt over het organiseren van voorlichting voor jongeren op scholen.

De stijging van de vernielingen en beschadigingen in de openbare ruimte, is voornamelijk te wijten aan de corona-situatie van vorig jaar. Jongeren mochten niet naar school of werk, niet sporten, en alle horeca en recreatie was gesloten. Enkel mochten ze in kleine aantallen in de openbare ruimte verblijven. Dit heeft tot gevolg gehad dat er een stijging is geweest van 30 aangiften en/of meldingen van vernielingen en beschadigingen in de Openbare ruimte (+5% ten opzichte van 2019).

Ambities

  • Openbare orde en veiligheid
  • Crisisbeheersing en brandweer
Deze pagina is gebouwd op 06/14/2021 10:06:46 met de export van 06/14/2021 09:53:31