Ondernemende stad

Economische ontwikkeling

3.1.1. Economische ontwikkelingen

Het versterken van de Hilversumse en daarmee regionale economie door het verbeteren van de samenwerking met en tussen bedrijven, kennisinstellingen en andere overheden. De gemeente initieert, faciliteert en verbindt, waarbij de uitvoering steeds meer bij andere partijen komt te liggen. Hilversum is onmiskenbaar de Mediastad. Willen we dat blijven, dan vraagt dit onze volle aandacht en samenwerking op het niveau van de Media Valley en daarbuiten. Daarnaast hebben we aandacht voor onder meer het midden- en kleinbedrijf (mkb), zelfstandigen (zzp), ook in samenwerking met de regio Utrecht.

Activiteiten

Versterken van de samenwerking tussen (gebiedsgerichte) ondernemersorganisaties via het Platform Economie op basis van een op te stellen samenwerkingsagenda.

Faciliteren van het clustermanagement binnen de Media Valley met de pijlers vestigingsklimaat & regelgeving, talent & innovatie (Media Perspectives) en positionering (Hilversum Marketing).

Versterken van de positie van Hilversum in samenwerkingsverbanden die bijdragen aan economische ontwikkeling (Economic Board Utrecht, Metropoolregio Amsterdam met de Amsterdam Economic Board en het stedennetwerk G40).

Besluitvorming over deelname aan een regionale ontwikkelmaatschappij (ROM) in de regio Utrecht en InvestMRA in de Metropoolregio Amsterdam.

Sluiten van een nieuwe uitvoeringsovereenkomst met het Stadsfonds Hilversum, op voorwaarde van een positieve evaluatie (afgerond in najaar 2019). Zo kan deze stichting (ondernemers)organisaties ook komende jaren in hun ambities ondersteunen.

Uitbouwen van het Smart City Platform op basis van de samenwerkingsovereenkomst met het consortium.

Versterken van de samenwerking tussen MBO College, gemeente, bedrijven en andere organisaties in de stad door realisatie van de ambities in de samenwerkingsagenda 2019-2022.

Toelichting op activiteiten

In 2020 is ingezet op de versterking van de samenwerking tussen de gemeente, ondernemers en bedrijven. Door het Smart City Platform zijn er nieuwe toepassingen opgeleverd, zoals de Druktemeter in het centrumgebied dat tijdens de coronapandemie een weergave van de drukte in het centrum liet zien. Een andere toepassing is het open data platform “Open Hilversum”. Het doel van dit platform is verschillende data over Hilversum ook voor inwoners, ondernemers en bezoekers toegankelijk te maken.

In november 2020 heeft de gemeente de zogenoemde MKB-deal ontvangen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Hilversum kan rekenen op een bijdrage van €355.000,- van het Ministerie. Door deze subsidie is Spot035 opgericht waarbij bedrijven beter in staat worden gesteld om te innoveren, digitaliseren en internationaal te ondernemen.

Besluitvorming en deelname aan ROM Regio Utrecht heeft plaatsgevonden. ROM Regio Utrecht is opgericht en gemeente Hilversum is aandeelhouder geworden. Oprichting van Invest MRA is vertraagd doordat er op verzoek van het ministerie van EZK wordt gewerkt aan de doorontwikkeling van Invest MRA tot ROM-construct. Hierdoor heeft er nog geen besluitvorming over deelname kunnen plaatsvinden.

Financiële analyse

Bedragen x € 1.000 (- = voordeel, zonder teken = nadeel)

Lasten

Baten

Saldo

Begroting na wijziging

2.714

-6

2.708

Realisatie

2.984

-46

2.938

Verschil (realisatie t.o.v. gewijzigde begroting)

270

-40

230

Het versterken van de Hilversumse en daarmee regionale economie heeft binnen de financiële kaders plaatsgevonden.

Deze pagina is gebouwd op 06/14/2021 10:06:46 met de export van 06/14/2021 09:53:31